5 bewezen strategieën om effectieve backlinks te genereren

effectieve backlinks te genereren

Het genereren van kwalitatief hoogstaande backlinks is een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle website. Zoekmachines als Google nemen in de waardering van een website mee hoeveel kwalitatieve backlinks een website of pagina heeft. Met kwalitatief wordt dan gedoeld op de intentie die erachter zit. Je kunt natuurlijk op allerlei manieren neppe websites fabriceren die massaal naar jouw website linken met als doel om hoger in de zoekresultaten te komen. Met dank aan geavanceerde software kan een Google hier tegenwoordig gemakkelijk doorheen prikken. Het is dus zaak om op een organische wijze links te genereren. De meest effectieve manier tot op de dag van vandaag is om een guest post te schrijven. Je plaatst dan een relevant stukje tekst op een andere website, met als doel om bezoekers naar jouw website te sturen. Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten om dit op een succesvolle wijze voor elkaar te krijgen:

– Maak toegevoegde waarde en kwaliteit topprioriteiten: Bij het schrijven van een guest post zijn waarde en kwaliteit de belangrijkste elementen. De tijden van clickbait zijn voorbij en ook Google weet dit steeds makkelijker te doorgronden. Het is daarom van belang dat het stukje tekst relevant is voor de website waarop het wordt geplaatst. Daarnaast moet het aansluiten op je eigen website, want anders trek je uiteindelijk de verkeerde doelgroep aan.

– Kom niet spammy over: Een grote valkuil in de wereld van SEO is om zoekwoorden veel te vaak in een tekst te herhalen. Het idee is dat je dan op een bepaald zoekwoord hoger in de zoekresultaten tevoorschijn komt bij zoekmachines. Deze tactiek is echter allang achterhaald en heeft tegenwoordig zelfs een negatief effect op je ranking. Spam wordt keihard afgestraft door Google.

– Kies websites die meer autoriteit hebben: Zoals al eerder aangegeven gaat het niet alleen om de kwantiteit van links, maar ook om de kwaliteit. Er zijn allerlei manieren om de autoriteit van websites te meten. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de consistentie qua bezoekers die een website over een bepaalde termijn heeft. Google neemt dit mee in het waarderen van de backlinks. Zo resulteert dit erin dat de ene link kwalitatief veel meer voor je ranking kan betekenen dan de ander.

Met deze kennis in het achterhoofd is het tijd om ergens een guest post te plaatsen. Hier zijn 5 bewezen strategieën om effectieve backlinks te genereren:

1. Zoekopdrachten identificeren

De meest voor de hand liggende stap is om relevante zoekopdrachten te zoeken. Hiermee kun je dan uitvogelen welke websites het hoogst hierop ranken. Doordat deze relevant zijn voor jouw website, zou het zinvol zijn om op zo’n zoekopdracht hoog te ranken met een guest post. Ook biedt het de mogelijkheid om te zien waar deze websites hun backlinks vandaan krijgen. Dit leidt je dan weer naar hele andere, mogelijk relevante websites.

2. Gebruik platforms voor guest posts

Mocht de zoektocht naar een goede website toch te lastig blijken, dan zijn er platforms om je hierbij te helpen. Dit soort platforms voor guest posts hebben een heel netwerk van websites die ze hiervoor kunnen contacteren. De juiste relevante website wordt dan bij jouw website gezocht. Uiteraard gelden dan dezelfde regels, namelijk dat de doelgroep wel gelijk is aan die van jouw website. In principe scheelt dit een hoop zoekwerk, maar uiteraard hangt er dan wel een prijskaartje aan.

3. Schrijf een stuk tekst met hoge autoriteit

Wat flink kan helpen om je guest post gepubliceerd te krijgen, is het schrijven van een diepgaande, langere tekst. Het gaat hierbij om een stuk tekst dat in principe een autoriteit is op zijn gebied. Dat wil zeggen dat het zodanig grondig en kwalitatief hoogstand is, dat het voor beide websites een hele hoge waarde heeft. Dit zorgt ervoor dat andere websites sneller geneigd zijn om met je in zee te gaan. Uiteindelijk willen beide partijen er natuurlijk op vooruit gaan. Een tekst die als autoriteit op een bepaald gebied geschreven wordt, kan precies dat leveren.

4. Testimonial link building

Door het plaatsen van een testimonial op een website, profiteren beide partijen. De website krijgt namelijk meer geloofwaardigheid en vertrouwen van hun bezoekers. Aan de andere kant creëer je voor je eigen website een kwalitatieve backlink. Dit is opnieuw een situatie waar je allebei iets aan hebt, waardoor veel websites hier wel oren naar hebben.

5. Filteren

De mogelijkheden qua websites zijn over het algemeen enorm hoog. Tenzij je je bevindt in een zeer specifieke niche, zijn het aantal websites waaruit je kan kiezen voor je guest post vrij groot. Om de beste opties eruit te filteren, zijn er enkele aspecten waar je op kunt letten. Zoals al eerder aangegeven is de autoriteit van een website misschien wel de belangrijkste factor. Naast deze factor zijn er nog de score die een domein krijgt, de refererende domeinen en de spam score. Samen met de autoriteit van een domein geven deze factoren een totaalbeeld van de beste opties. Ook voor de lange termijn zijn de websites die hierin het beste scoren optimaal. Dit soort websites hebben namelijk vaak het minste last van wijzigingen in de algoritmes van zoekmachines.

Nieuwsbrief ontvangen?

Je kan je hieronder aanmelden voor de waardevolle tips en trucs omtrent zoekmachine optimalisatie, online marketing, e-commerce en webdesign van onze experts.