YouTube Video Marketing en SEO: het ultieme groeiplan

YouTube Video Marketing

Per dag worden er wereldwijd meer dan 5 miljard video’s bekeken op YouTube. Dat YouTube de ultieme marketing tool is anno 2020 zal dan ook niemand verbazen. In een wereld waarin we allemaal druk aan het werk zijn en ons regelmatig door het leven haasten, zijn video’s de perfecte uitlaatklep, entertainment en bron van educatie. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat mensen eerder kiezen voor video’s dan voor het geschreven woord op websites.

Net daarom is het zo belangrijk dat je YouTube Video Marketing en SEO kennis up te date is. Want hoe groei je nu eigenlijk op YouTube? Hoe gebruik je YouTube video’s als een bron van inkomsten? Hoe zorg je er voor dat potentiële video’s klanten naar je website lokken? YouTube is tegelijkertijd een open boek en een groot mysterie. Laten we eens een duikje nemen in de wereld der YouTube Video Marketing, zodat ook jij jouw YouTube kanaal tot een succes kan maken.

1. Deel goede video content

YouTube video’s maken is niet alleen doen, het is ook onderzoeken hoe je het goéd kan doen. Om hoger te ranken in de YouTube ranglijsten is het belangrijk dat mensen niet na 2 minuten al weg klikken, maar het liefst je hele video uitkijken. Dit is hetzelfde als “pogosticking” bij Google. Als mensen je website op Google aanklikken en na een paar seconden alweer weg gaan, om daarna minuten lang op de website van je concurrent te gaan lezen, gaat Google er van uit dat de website van je concurrent beter is dan de jouwe. Je concurrent gaat daardoor in rang stijgen boven jouw website. Hetzelfde gebeurt er met YouTube video’s. Als mensen snel weer weg klikken van je video, maar vervolgens blijven kijken bij je concurrent, daal je in de ranglijst.

Steek dus extra moeite in het creëren van goede video’s. Als je video’s saai en onaantrekkelijk zijn, mag je zo hard als je wil proberen om de rest van je YouTube SEO perfect te maken, je video gaat niet hoog ranken.

2. Interactie met je publiek

Ook hier kan je YouTube met Google vergelijken. Hoe meer interactie er is met je publiek, hoe beter. Als mensen je website gaan delen en op je blogartikelen gaan reageren, geeft dit aan Google het teken dat je goede content deelt en je website belangrijk wordt gevonden door mensen.

Bij YouTube werkt het ook zo. YouTube SEO hecht veel belang aan interactie op je kanaal. Vinden mensen je video’s leuk? Blijven ze kijken? Reageren ze op je video’s? Delen ze je video’s? Dat zijn voor YouTube allemaal tekenen dat je video’s leuk zijn en je kwaliteitsvolle inhoud levert.

Probeer mensen te betrekken bij je kanaal. Ga in gesprek met ze en zorg handmatig voor een waardevolle ervaring voor je kijkers.

3. Het perfecte keyword voor je titel

YouTube SEO goed willen doen, vraagt om een trefwoordonderzoek. Dit kan je rechtstreeks via de YouTube zoekbalk doen of je kan specifieke YouTube Keyword Tools gebruiken. YouTube Keyword Tools zijn hulpprogramma’s die je helpen om lange zoekwoorden te vinden, om daar dan de juiste kijkers mee aan te trekken. Deze tools werken erg eenvoudig en de gegenereerde zoekwoorden zijn ideaal om in je videotitels en beschrijvingen te gebruiken.

Let bij het selecteren van je keyword vooral op het zoekvolume (je wil termen met een hoog zoekvolume), de concurrentie (laat termen die te veel concurrentie hebben links liggen) en je doelpubliek (zou je doelpubliek op deze term zoeken of niet?).

4. Geef je video een goede beschrijving

Videobeschrijvingen zijn belangrijk voor YouTube SEO vanwege de beperkingen van YouTube. Hun SEO-programma’s kunnen je video’s niet beluisteren of bekijken. Er is dus maar één manier om te bepalen welk type inhoud je video bevat: de beschrijving.

YouTube hanteert een limiet van 1000 tekens. Deze mag je gerust vol schrijven, maar hou er rekening mee dat mensen YouTube bezoeken om video’s te bekijken, niet om teksten te lezen.

Ook zal je al wel gezien hebben dat YouTube enkel de eerste 3 regels zichtbaar maakt, alvorens je op “show more” moet klikken. Ideaal is dat jouw belangrijkste boodschap zich in die 3 regels bevindt.

5. Steek extra aandacht in je tags

Tags zijn niet het allerbelangrijkste in het aantrekken van kijkers, maar ze helpen je ranken in de zijbalk rechts naast video’s over eenzelfde onderwerp. Altijd mooi meegenomen, niet?

Je eerste tag is idealiter altijd je keyword. Daarnaast voeg je graag nog enkele variaties van dat keyword toe. Tot slot tag je andere onderwerpen die in je video aan bod komen. Dit alles samen maakt een mooie combinatie tags die je video helpen om hoger te ranken.

6. Pas de naam van je videofile aan

Veel mensen vergeten dat de naam van je videofile ook een mooie plek is om dat kleine extraatje YouTube SEO toe te passen. Zoals hierboven al gezegd: YouTube moet zich baseren op de teksten rondom je video, niet op je video zelf. Iedere kleinigheid is mooi meegenomen. Vergeet dus niet de naam van videofile aan te passen aan je gekozen keyword!

7. Thumbnails zijn belangrijker dan je denkt!

YouTube-kijkers vertrouwen op thumbnails om hen te helpen beslissen welke video’s ze willen bekijken. Je thumbnail kan letterlijk je hele video maken of breken.

Zorg voor een thumbnail die de aandacht trekt van je potentiële kijkers. Met je thumbnail wek je hun interesse en zorg je er voor dat ze je video willen bekijken. Maak een screenshot van een leuk moment uit je video of ga aan het fotograferen.

Gelukkig zijn er ontzettend veel tools te vinden online, die je helpen om goede, aantrekkelijke YouTube thumbnails te maken.

Conclusie

Video-marketing biedt een mooie nieuwe vorm van marketing en SEO. YouTube is de 2e grootste zoekmachine wereldwijd. Je zou voor minder willen proberen om daar hoog te ranken.

YouTube SEO Video Marketing is eenvoudiger dan je zou denken. Bovenstaande tips helpen je dan ook al een eind op weg. YouTube is het in ieder geval meer dan waard om tijd en aandacht in te steken. Succes!